Objektiver

Når man skal beslutte sig for et objektiv til sit kamera (enten det er indbygget eller udskifteligt), kommer man hurtigt ind i en jungle af forkortelser. For eksempel fotograferede jeg selv i mange år med et AF-S Nikkor 18-70mm F/3.5-4.5 G IF-ED DX SWM objektiv. I praksis er der to angivelser, der er vigtige:

  • Objektivets synsvinkel (brændvidde, målt i mm), dvs om man får meget med på billedet eller kun et lille udsnit
  • Objektivets lysfølsomhed (Lysstyrke eller blænde, angivet med F/ eller F:), der dels afgør, om objektivet er godt at fotografere med i svagt lys, dels afgør, hvor meget man kan gøre baggrunden uskarp

Oven i købet betyder tallene ofte noget forskelligt fra kamera til kamera – derfor omregner man ofte tallene, så de kan sammenlignes. I det følgende vil jeg forsøge at forklare – og ikke mindst forenkle – begreberne, så det bliver nemmere at vælge.

Brændvidde eller synsvinkel

Brændvidden måles i millimeter – jo kortere brændvidde, jo mere får man med på billedet. Man plejer at sige, at 50 mm svarer til det naturlige synsfelt – 28 mm giver en hel del mere med på billedet (det kaldes vidvinkel), mens fx 90 mm giver et mere snævert (tele) udsnit, der er godt til fx et portræt, hvor man kun har ansigtet med.

Synsvinkel-braendvidde

En zoom, der går fra 24 eller 28 mm og op til 80, 90 eller 100 mm kaldes en standardzoom, netop fordi den kan bruges til det meste. Det er næsten altid sådan en zoom, der følger med, når man køber et ”spejlfrit” systemkamera eller et spejlrefleks.

De forskellige kamerasystemer adskiller sig ofte ved, at den ”chip” eller sensor, der tager billedet, har forskellig størrelse. Så kan millimetrene ikke sammenlignes direkte, og man omregner derfor brændvidden angiver det omregnede tal med en ~ foran.

Blænde eller lysstyrke

Andre steder her på siden kan du læse mere om blænde, dybdeskarphed og lysfølsomhed. Det er lidt teknisk, men i købssituationen skal du være klar over, at hvis du vil kunne fotografere i svagt lys uden blitz, skal du der et “lysstærkt” objektiv til, fx blænde 1.8 eller 2.8. Hvis du virkelig vil kunne gøre baggrunden uskarp – og dermed fremhæve fx en person – skal der også et lysstærkt objektiv til. Nedenfor har jeg fotograferet Anton med et 50 mm objektiv på blænde 2.8. Han havde lige fået en ny vinterjakke og var meget stolt :-)

Dybdeskarphed_SH

Omvendt skal du være opmærksom på, at de fleste lysstærke objektiver – der er til at betale – ikke er zoom-objektiver. Det gør dem mindre alsidige.

Min anbefaling

Køb altid standard-zoomen med, hvis du køber et system- eller spejlreflekskamera. Der er oftest en betydelig ”pakkerabat” med, og den dækker de fleste type af motiver. 90% af mine egne billeder bliver taget med brændvidder mellem ~28 og ~90 mm

Hvad det næste objektiv i fototasken skal være, af hænger meget af, hvad man ønsker at gøre med sine billeder:

  • En ”lang zoom” bliver ofte tilbudt som en standardpakke til en fornuftig pris. Den dækker typisk området fra ~100 og op til ~300 eller endda ~450 mm. Disse objektiver er altså gode, hvis man meget ofte står langt fra motivet, men de er aldrig lysstærke, så de kan kun bruges udendørs i dagslys
  • Er portrætter og/eller fotografering indendørs (typisk i svagt lys) sagen, kan man i stedet investere i et standardobjektiv (~50 mm) eller portrætobjektiv (typisk mellem ~85mm og ~105 mm) i stedet for. Det er rigtigt godt til både portrætter, indendørs billeder ved børnefødselsdagen, eller når der er optræden i gymnastiksalen

Når du så har noget mere erfaring med at fotografere, kan det være, at du oplever et behov for at kunne noget yderligere kreativt.

Til rejsebrug eller landskabsfotografering er det ofte nyttigt med et super-vidvinkelobjektiv, der kan få rigtigt meget med. Det kan fx være et fast objektiv på ~20 mm eller en zoom fra ~18-35 mm. Disse er dog ofte ganske dyre.

Jeg har selv valgt at supplere med et relativt billigt fiskeøje-objektiv, der giver nogle spændende vinkler på motiverne, men det kunne også være makro eller noget helt tredje. Køb først, når du kender dit reelle behov.

Hvis du køber et kamera med indbygget objektiv er min klare anbefaling, at du ikke lader dig lokke af en lang zoom. 10x zoom, dvs fx 25-250 eller 28-280 mm er rigeligt til den almindelige fotograf – bliver det længere end det, bliver det meget svært at holde stille, og billedkvaliteten falder alligevel drastisk, hvis man zoomer 30, 40 eller 50 gange ind.